TRENČIANSKE OSVETOVÉ STREDISKO V TRENČÍNE

14. VÝTVARNÉ SPEKTRUM TRENČIANSKEHO KRAJA 2010

Propozície krajskej postupovej súťaže a prehliadky
neprofesionálnej výtvarnej tvorby

Základná charakteristika súťaže:

Výtvarné spektrum je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v oblasti neprofesionálnej výtvarnej tvorby. Nadväzuje na viacročnú úspešnú tradíciu podujatia Výtvarná Dubnica, ktoré vzniklo v 60.-tych rokoch minulého storočia v Dubnici nad Váhom. V roku 1994 sa táto celoslovenská súťaž po prvý raz konala v Trenčíne - už s názvom Výtvarné spektrum. V rokoch 1998 až 2009 sa celoštátna výstava realizovala v Humennom - vo Vihorlatskom múzeu, Vihorlatskom osvetovom stredisku  a MsKS. V roku 2010 sa celoštátne kolo súťaže uskutoční v Piešťanoch.

Výtvarné spektrum je celoštátnou postupovou súťažou s jednoročnou periodicitou určenou pre stredoškolskú mládež (od 15 rokov) a dospelých.  Súťaž nie je žánrovo ani tematicky vymedzená. Podporuje rozvoj záujmovej umeleckej činnosti našich občanov - oblasť neprofesionálnej výtvarnej tvorby, v celej jej žánrovej rozmanitosti - v kresbe, grafike, maľbe, plastike, úžitkovej tvorbe a v prácach intermediálneho charakteru (fotografický záznam akčného umenia, land-artu a pod.). Osobitne sledovanou je kategória insitných výtvarníkov, t. j. neškolených výtvarníkov, ktorí majú osobitý výtvarný prejav a ich diela svojím obsahom (sen, spomienka, príbeh a pod.) i  výtvarným stvárnením presahujú rámec ostatných súťažných kategórií. Súťaž je postupová. Organizuje sa na troch úrovniach - regionálne, krajské a celoštátne kolo súťaže.

Poslaním tohto podujatia je poskytovať priestor pre prezentáciu neprofesionálnej výtvarnej tvorby a konfrontáciu jej výsledkov, získavať prehľad o najnovších aktivitách, o celkovej úrovni neprofesionálnej výtvarnej tvorby v regióne Trenčianskeho samosprávneho kraja a tieto poznatky využívať na ďalšie vzdelávanie amatérskych výtvarníkov - formou sprievodného podujatia - odborného seminára.

Súťaž je založená na dobrovoľnej činnosti jednotlivcov alebo členov združení, klubov, spolkov amatérskych výtvarníkov v SR. Napomáha rozvíjať ich záujmy a talent v oblasti neprofesionálnej výtvarnej tvorby. V neposlednom rade si toto podujatie kladie za cieľ skvalitniť kultúrnu ponuku v meste Trenčín a prispieť tak ku kultivovaniu životného štýlu a kultúrnemu rozvoju jeho obyvateľov i návštevníkov.

 

Hlavný organizátor:

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja

Uzávierka súťaže: 2. apríla 2010

 

Vernisáž výstavy a odborný seminár: 1. mája 2010 

Termín výstavy: 1. - 28. mája 2010

Miesto konania: Delová bašta Trenčianskeho hradu, Trenčín

  

Kontakt:

Mgr. Janka Masárová

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne, K dolnej stanici 72/82/20 A, 911 01 Trenčín

Tel.: 032/6555 323 • E-mail: janka.masarova@tnos.tsk.sk

 

Kategorizácia účastníkov súťaže:

Súťaže sa môžu sa zúčastniť neprofesionálni výtvarníci, občania Slovenskej republiky, jednotlivci alebo členovia združení/spolkov/klubov amatérskych výtvarníkov so svojimi výtvarnými prácami, resp. kolekciou výtvarných prác. Odporúča sa predložiť porote maximálne 5 výtvarných prác od jedného autora.

Súťažné kategórie:

Kategória A: autori vo veku od 15 do 25 rokov bez výtvarného vzdelania (nie sú študentmi ani absolventmi stredných ani vysokých škôl s výtvarným alebo výtvarno-pedagogickým zameraním).

Kategória B: autori vo veku od 15 do 25 rokov s výtvarným vzdelaním
(študenti a absolventi stredných výtvarných škôl, študenti a absolventi vysokých škôl s výtvarným a výtvarno-pedagogickým zameraním, s výnimkou absolventov VŠVU, Akadémie umení a ekvivalentov týchto škôl v zahraničí).

Kategória A1: autori vo veku nad 25 rokov bez výtvarného vzdelania (nie sú študentmi ani absolventmi stredných ani vysokých škôl s výtvarným alebo výtvarno-pedagogickým zameraním).

Kategória B1: autori vo veku nad 25 rokov s výtvarným vzdelaním
(študenti a absolventi stredných výtvarných škôl, študenti a absolventi vysokých škôl s výtvarným a výtvarno-pedagogickým zameraním, s výnimkou absolventov VŠVU, Akadémie umení a ekvivalentov týchto škôl v zahraničí).

Kategória C: insitná tvorba

 

Podmienky účasti v súťaži:

Súťaž sa vypisuje vo všetkých voľných výtvarných disciplínach: v kresbe, grafike, maľbe, plastike, úžitkovej tvorbe a v prácach intermediálneho charakteru (fotografický záznam akčného umenia, land-artu a pod.).

Do súťaže sa nezaradia práce z oblasti ľudového remesla, priemyselného designu, diplomové a ročníkové práce študentov škôl s výtvarným zameraním a práce na úrovni škíc a štúdií.

Prihlásiť sa môžu neprofesionálni výtvarníci z regiónu Trenčianskeho kraja od 15 rokov (ktorí v roku 2010 dosiahnu vek 15 rokov). Súťaž nie je určená profesionálnym umelcom - absolventom vysokej školy výtvarného zamerania - VŠVU, Akadémie umení a ekvivalentov týchto škôl v zahraničí.

Do súťaže budú prijaté výtvarné práce, realizované v rokoch 2009 a 2010, pričom autori nemôžu predložiť práce, s ktorými už súťažili v rámci súťaže Výtvarné spektrum 2009.

O zaradení tvorcov a ich prác do súťažnej časti celoštátneho kola podujatia rozhoduje krajská porota, schválená Trenčianskym samosprávnym krajom a menovaná riaditeľom Trenčianskeho osvetového strediska.

   

Práva a povinnosti súťažiacich:

Každý autor je povinný svoje súťažné práce na rube výtvarného diela čitateľne označiť všetkými potrebnými údajmi: meno, priezvisko, adresa, rok narodenia, názov výtvarného diela, výtvarná technika, rok jeho vzniku, zaradenie do súťažnej kategórie, sídlo regionálneho kultúrno-osvetového zariadenia. Práce, ktoré nebudú spĺňať potrebné požiadavky, budú zo súťaže vyradené.

K zaslaným prácam autor priloží čitateľne vyplnenú prihlášku a uvedené údaje potvrdí svojím podpisom.

Všetky výtvarné práce, musia byť adjustované (pasparta, rám a pod.), na zadnej strane (plastika na spodnej strane) označené identifikačnými štítkami (sú súčasťou propozícií) s predtlačou na tieto údaje: meno a vek autora, kategória, názov diela a výtvarná technika, presná adresa trvalého bydliska autora a sídlo organizátora regionálneho kola súťaže.

Každý autor má právo byť včas informovaný o výsledkoch súťaže.  Výsledky súťaže kola budú zverejnené do 14 dní od rozhodnutia poroty na internetovej stránke http://www.tnos.sk/.

 

Záverečné ustanovenia:

Organizátor súťaže si vyhradzuje právo publikovania reprodukcií výtvarných diel pri propagácii a dokumentácii podujatia a neprofesionálnej výtvarnej tvorby bez nároku autorov na honorár (aj v elektronickej podobe na internetovej stránke Národného osvetového centra a Trenčianskeho osvetového strediska • http://www.tnos.sk/; http://www.nocka.sk/). Toto ustanovenie sa týka aj použitia reprodukcií na tlačoviny k celoštátnej výstave (pozvánku, katalóg, diplomy, čestné uznania). Každé iné použitie reprodukcie výtvarného diela bude konzultované s autorom.

    

Celoštátna súťaž a prehliadka:

Vyhlasovateľ a odborný garant:

Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR

Realizátor a organizačný garant:

Mestské kultúrne stredisko mesta Piešťany,

Dom umenia v Piešťanoch

Spoluusporiadateľ:

Mesto Piešťany

Termíny:

Termín celoslovenskej výstavy: 13. júla - 14. augusta 2010

Vzdelávacia časť - semináre: 14. - 15. júla 2010

Vrátenie výtvarných prác: do 15. septembra 2010


Miesto konania súťaže a výstav:

Dom umenia v Piešťanoch, Galéria Fontána KSC Piešťany

 

Informácie o výsledkoch celoštátneho kola súťaže budú zverejnené v katalógu z celoštátnej výstavy Výtvarné spektrum 2010 a na internetovej stránke Národného osvetového centra (http://www.nocka.sk/).