TRENČIANSKE OSVETOVÉ STREDISKO V TRENČÍNE

AMFO TRENČIANSKEHO KRAJA 2021

AMFO TRENČIANSKEHO KRAJA 2021

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne vyhlasuje 25. ročník krajskej postupovej súťaže amatérskej fotografie AMFO Trenčianskeho kraja 2021.

AMFO je celoštátna postupová súťaž a výstava amatérskej fotografickej tvorby, ktorá je jedinou svojho druhu na Slovensku a uskutočňuje sa od roku 1973. Súťaž je určená pre všetky vekové skupiny – autori do 15 rokov, autori od 15 do 25 rokov, autori nad 25 rokov, ktorí súťažia v kategóriách: čiernobiela fotografia, farebná fotografia, cykly a seriály, experiment. Súčasťou podujatia je aj výstava AMFO.

   

Realizátor a organizátor podujatia: Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne

Vyhlasovateľ a odborný garant: Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR

Hlavný partner podujatia: Fond na podporu umenia

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

    

Poslanie súťaže a výstavy:

Postupová súťaž a výstava amatérskej fotografickej tvorby AMFO je najstaršou a najprestížnejšou súťažou a zároveň je vrcholným podujatím tohto druhu na Slovensku. Súťaž je určená deťom, mládeži a dospelým. Hlavným cieľom súťaže je nadobúdanie vedomostí, rozvíjanie zručností a umelecko-odborný rast jednotlivcov a kolektívov prostredníctvom poznávania, realizácie a prezentácie umeleckej tvorby v oblasti amatérskej fotografickej tvorby. V roku 2021 Národné osvetové centrum vyhlásilo odporúčanú tému RODINA, ktorá nie je povinná.

  

Podmienky účasti:

Na súťaži sa môže zúčastniť každý tvorca fotoamatér, občan Slovenskej republiky alebo s trvalým pobytom na Slovensku. Do základného kola súťaže sa súťažiaci prihlasuje podľa miesta svojho bydliska alebo pôsobenia. Krajské kolo súťaže v regiónoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Bánovce nad Bebravou a Myjava je základným kolom. Súťažiaci sa prihlasuje len do jedného základného kola. Nie je možné súťažiť súčasne v dvoch alebo viacerých regiónoch.

Podmienkou účasti v súťaži je predloženie autorskej fotografie alebo experimentálneho diela v digitálnej a tlačenej verzii, zodpovedajúcej základným kritériám súťaže. Do súťaže je možné zaslať len diela, ktoré vznikli v rokoch 2017 – 2021 a zároveň sa nezúčastnili na žiadnom inom ročníku súťaže AMFO. Autor prechádza všetkými kolami súťaže s tými istými fotografickými dielami. Autor nesmie prihlásiť rovnaké fotografie do viacerých kategórií v súťaži. Ide aj o varianty v čiernobielej/farebnej fotografii.

Limit pre jednotlivé fotografické diela je maximálne 3 fotografie v kategórii čiernobielej fotografie, 3 fotografie v kategórii farebnej fotografie, jeden súbor v kategórii cykly a seriály a jeden súbor v kategórii experiment. Limit pre kategóriu cykly a seriály je minimálne 3 a maximálne 5 fotografií obsahovo i formálne jednotných.

V kategórii experiment je možné nahrať maximálne 10 fotografií a potrebné stručne objasniť ich zámer. V prípade vytvorenia originálneho fotografického artefaktu je potrebné ho zdokumentovať a nahrať ako digitálnu fotografiu, pričom je potrebné na výstavné účely odovzdať originál. Ak dielo vyžaduje vystavenie v digitálnej forme, autor nie je povinný odovzdať fotografie v tlačenej podobe.

Do prihlášky je autor povinný nahrať link na stiahnutie digitálnych fotografií (napr. pomocou internetoveho úložiska Wetransfer, Úschovňa, ulož.to a pod.). Fotografie musia byť nahrané vo formáte jpg s 300dpi. Veľkosť nahraného súboru nesmie presiahnuť 100 MB. Každá fotografia musí byť pomenovaná v presnom poradí: veková skupina_kategória_meno_priezvisko_názov diela. Pre tlač fotografií je povinný formát 30 x 40 cm (aj 30 x 45 cm), 40 x 30 a štvorcový formát 30 x 30 cm. Každý autor je povinný označiť svoje súťažné fotografie na rube identifikačným štítkom, ktorý je súčasťou prihlášky. Fotografie nesmú byť odovzdané adjustované. Odporúča sa podlepiť fotografie v rohoch priesvitnou lepiacou páskou, aby sa predchádzalo ich poškodeniu počas inštalácie a deinštalácie.

  

Práce, ktoré nebudú spĺňať uvedené požiadavky, budú zo súťaže vyradené.

   

Súťažné kategórie:

I. veková skupina: autori do 15 rokov

A. kategória: čiernobiela fotografia

B. kategória: farebná fotografia

  

II. veková skupina: autori od 15 do 25 rokov

A. kategória: čiernobiela fotografia

B. kategória: farebná fotografia

  

III. veková skupina: autori nad 25 rokov

A. kategória: čiernobiela fotografia

B. kategória: farebná fotografia

  

Bez rozlíšenia veku:

C. kategória: cykly a seriály

D. kategória: experiment

   

Hodnotenie prác:

Fotografie prihlásené do súťaže bude hodnotiť odborná porota menovaná riaditeľkou TNOS v Trenčíne. Odborná porota môže udeliť jedno 1. miesto, spravidla jedno 2. a 3. miesto a maximálne 3 čestné uznania v oboch kategóriách (čiernobiela a farebná fotografia) daných vekových skupín. Kategórie cykly a seriály a experiment sa hodnotia bez rozlíšenia veku. V odôvodnených prípadoch môže porota udeliť špeciálne ceny.

   

Do krajského kola súťaže sa môžete prihlásiť do 30. 4. 2021 cez odkaz: https://www.nocka.sk/chcemsaprihlasit

 (Termín sa môže meniť v závislosti od vývoja epidemickej situácie.)

Keď ste na uvedenej stránke prvýkrát, najskôr si vytvorte prístup:

  • vyplňte e-mailovú adresu, heslo
  • opíšete overovací kód
  • stlačte pokračovať (na e-mail Vám bude zaslaný verifikačný kód)
  • vpíšte kód do okienka, potvrďte

Máte vytvorené konto a následne sa môžete prihlásiť s údajmi, ktoré ste si vytvorili. Cez vaše konto sa môžete prihlásiť do súťaží, ktorých sa chcete zúčastniť.

  • nájdete si súťaž, o ktorú máte záujem
  • vyberiete kraj /región, do kterého sa chcete prihlásiť
  • vyplníte prihlášku (úpravy môžete robiť,  pokiaľ nie je prihláška odoslaná)
  • odošlite prihlášku

   

Propozície súťaže nájdete na:

https://www.nocka.sk/wp-content/uploads/2018/09/AMFO-2021-propozicie.pdf

Videonávod ako sa prihlásiť nájdete na:

https://www.youtube.com/watch?v=DpZCgtg4aUg&feature=emb_title

Návod ako sa prihlásiť nájdete aj v priloženom dokumente.

      

Pokiaľ nemáte možnosť prihlásiť sa elektronicky, kontaktujte:

Mgr. Janka Masárová, 0901918803