TRENČIANSKE OSVETOVÉ STREDISKO V TRENČÍNE

Medzinárodný filmový festival „Folklór a tradície" – Hriňová 2015

Mesto Hriňová organizuje druhý ročník Medzinárodného filmového festivalu „Folklór a tradície“ v termíne 24. – 25.4.2015. Súťažne je prihlásených 22 filmov amatérskych filmárov zo Slovenska ale aj z Českej republiky a Nemecka. Nesúťažne si budú môcť pozrieť diváci 8 filmov.

Na druhom ročníku filmového festivalu spolupracuje aj Katedra etnológie a folkloristiky FF UKF v Nitre. Odpremietané budú dva filmy, Ľudová kultúra v Požitaví a Slováci v Chorvátsku. ktoré vznikli na pôde katedry.

Medzinárodný filmový festival „Folklór a tradície“ je tematickou súťažou neprofesionálnych filmov.

Hlavným poslaním podujatia je prezentácia a podpora tvorby, snaha aktivizovať neprofesionálnych tvorcov folklórnych filmov ako aj filmov o tradíciách, ktoré sa ešte zachovali v akejkoľvek podobe.

Cieľom je tiež podnietiť vznik nových snímok s uvedenou tematikou. Touto formou súťaže chcú organizátori prispieť k zdokumentovaniu a archivácii mnohých vzácnych, často postupne zanikajúcich vecí, udalostí, pracovných postupov či zvyklostí a zanechať tak tieto hodnoty  aj pre budúce generácie..

Festival má snahu napomôcť viac zviditeľniť prácu ľudí, ktorí sa folklóru venujú alebo venovali a tiež hľadať informácie o našich tradíciách, zvykoch, kultúre a  ľuďoch, pre ktorých je folklór a tradície súčasťou ich života.

Ocenené budú tri najlepšie snímky. Jednému filmu bude udelená aj cena diváka.

plagat

plagat 2