TRENČIANSKE OSVETOVÉ STREDISKO V TRENČÍNE

2014 - JUBILANTI POD TRENČIANSKYM HRADOM

Folklórne súbory (mládežnícke)

1. FS Trenčan (1949) / 65 r.                                                              

Ing. Gabriela Šebáňová, +421 908 857 685+421 908 857 685, http://www.fstrencan.sk/, trencan@glstn.sk

Dňa (19. – 20. septembra 2014) sa súbor predstaví verejnosti slávnostným programom k oslavám 65. výročia založenia súboru aj so svojimi hosťami.      

Pracuje pri Gymnáziu Ľ. Štúra v Trenčíne nepretržite od svojho vzniku v r. 1949. Vedú ho pedagógovia Gymnázia Ľ. Štúra a jeho členovia sú študenti stredných škôl vo veku 15 – 19 rokov, ktorí sa práci v súbore venujú vo svojom voľnom čase. FS Trenčan patrí medzi najstaršie a najvyspelejšie súbory na Slovensku. Zameriava sa na uchovávanie pôvodného folklórneho materiálu trenčianskeho regiónu (západná časť Slovenska), ktorý umelecky spracováva. Svojich členov vedie k poznávaniu folklórnych tradícií, rozvíja estetické cítenie a pohybovú kultúru. V súbore sa doteraz vystriedalo viac ako 1 300 členov, ktorí si tu vytvorili svoj vzťah k ľudovému umeniu a mnohí pokračovali v tejto činnosti aj po odchode z Trenčanu najmä vo vysokoškolských folklórnych súboroch. Vytvorených bolo viac ako 110 choreografií, z ktorých približne 20 tvorí súčasný tanečný repertoár súboru. Neoddeliteľnou súčasťou tanečnej zložky súboru je ľudová hudba a dievčenská spevácka skupina, ktoré rovnocenne dopĺňajú program a robia aj samostatné koncerty. Za 65 rokov svojej činnosti folklórny súbor Trenčan absolvoval viac ako 2 300 predstavení doma i v zahraničí. Pravidelne sa zúčastňoval rôznych prehliadok a súťaží, kde získaval popredné ocenenia. Na zahraničných zájazdoch uskutočnil 650 predstavení, tlieskali mu diváci v 27 krajinách Európy, Ázie a Afriky, niektoré štáty sme navštívili viackrát.  http://www.fstrencan.sk/osubore.html

 

2. FS Družba (1954) / 60 r.                                        

Ing. Vladimír Boráň, +421 911 895 309, www.fsdruzba.szm.sk, fsdruzba@gmail.com              

Dňa 22. novembra 2014 sa súbor predstaví verejnosti slávnostným programom k oslavám 60. výročia založenia súboru.                   

  • Parta moja parta zelený veniéc, uš je tebe dievča posledný koniéc.
  • Stratila som partu nemóžem ju nájst, našiel mi ju družba nechce mi ju dat.
  • A ja vás pán družba a ja vás prosím, dajte mi tú partu, rada ju nosím.
  • Keby si ty partu rada nosila, veru by si družbu krajšie prosila.

Tieto slová prekrásnej ľudovej svadobnej piesne nájdete na stránke FS Družba z Trenčína, kde  v počiatkoch snaha malej skupinky nadšencov pre ľudové tradície, ktorá pracovala vo vtedajšom malom nábytkárskom podniku Družba v Trenčíne, viedla v apríli 1954 k založeniu už spomínaného súboru. A prečo práve táto svadobná pieseň? Nuž preto,lebo názov „Družba“ symbolizoval zároveň postavu svadobného družbu v obradovom zvykosloví v trenčianskom regióne. Folklórny súbor Družba sa cieľavedomou prácou umeleckého i organizačného vedenia postupne prepracoval medzi úspešné umelecké kolektívy na Slovensku. Mladí ľudia, ktorí tu pracujú v hudobnej, tanečnej či speváckej zložke, aktívne využívajú svoj voľný čas, rozvíjajú svoje estetické cítenie a lásku ku kultúrnemu dedičstvu svojich predkov. Súbor v súčasnosti tvorí 8 tanečných párov, 12-členná ľudová hudba a 4-členná spevácka skupina. Nacvičuje 2-krát do týždňa a svoje rady pravidelne ročne dopĺňa konkurzom do všetkých zložiek súboru. Repertoár tvoria piesne a tance spracované v mierne štylizovanej forme prevažne z regionálnych oblastí Trenčína, Myjavy, ale aj Šariša, Zemplína. Ľudová hudba sa taktiež snaží o štýlovú interpretáciu hudobného prejavu autentických ľudových muzikantov – primášov z okolia Trenčína (Jozefa Michalca st. zo Selca a Jána Púčeka z Hornej Poruby). Za 60 rokov realizoval vyše 1 960 vystúpení a 77 zahraničných zájazdov. Jeho umenie v zahraničí mohli obdivovať diváci v 24 krajinách sveta (USA, Kanada, Mexiko, Argentína, Austrália, Japonsko, Egypt a takmer celá Európa). K výrazným úspechom súboru v tomto období patria ceny z rôznych medzinárodných folklórnych festivalov, ako i ocenenie z celoslovenských súťaží či domácich festivalov. http://www.fsdruzba.szm.com/files_sk/index_sk.htm

 

Detské folklórne súbory v Trenčíne

1. DFS Radosť (1974) / 40 r.

Emília Šteiningerová, +421 905 854 718, http://www.radost.eu, dfsradost@gmail.com

Dňa (17. – 18. októbra 2014) sa súbor predstaví verejnosti slávnostným programom k oslavám 40. výročia založenia súboru.      

Vedúca DFS Radosť Emília Šteiningerová sa narodila v Dolnej Súči ako prvá z deviatich detí. Vyštudovala strednú ekonomickú školu s maturitou. V mladosti tancovala vo folklórnom súbore Družba. Spolupracovala s Hedou Šimonekovou, ktorá ju  priviedla na myšlienku založiť súbor.

V roku 1974 v severozápadnej časti Slovenska, pod starobylým hradom v meste Trenčín, vznikol detský folklórny súbor RADOSŤ, ktorý založila spolu so Štefanom Sadovským. Začínali s 20 deťmi a bez muziky. Po roku sa k nim pridal Vojtech Vašš a vznikla detská cimbalová muzika.

Počas svojho 40-ročného pôsobenia sa súbor postupne prepracoval medzi popredné detské folklórne kolektívy, vychoval viac ako 500 tanečníkov a spevákov a dnes v súbore pôsobí už 12. generácia hudobníkov, ktorí spoločne reprezentovali a reprezentujú nielen naše mesto Trenčín, ale i Slovensko – doma a v zahraničí. Súbor ročne uskutočňuje desiatky vystúpení, pričom deti zo súboru doteraz účinkovali v 16 štátoch Európy, ale i v USA, Kanade, či na Taiwane. Osobité scénické spracovanie, jasná dramaturgická a systematická práca s deťmi priviedla detský folklórny súbor RADOSŤ na javiská popredných celoslovenských a európskych festivalov, z ktorých si deti priniesli nejedno ocenenie. Jedným z vyvrcholení etapy pôsobenia súboru bolo i vydanie CD "RADOSŤ pre RADOSŤ"  a CD "My sme súbor Radosť, rozdávame radosť!". Hlavným poslaním súboru je viesť deti k spoznávaniu krás slovenského folklóru a priblížiť tieto slovenské tradície ľuďom ako na Slovensku, tak i v zahraničí. Vďaka snahe, húževnatosti i prirodzenému talentu detí a zodpovednému prístupu pedagógov sa toto poslanie detského folklórneho súboru RADOSŤ darí napĺňať. http://www.radost.eu/historia.html

 

 2. DFS Kornička (1999) / 15 r.                                                                     

Jaroslava Kohútová, +421 905 207 968, www.kornicka.sk, jkohutova@mail.t-com.sk

Dňa (24. – 25. októbra 2014) sa súbor predstaví verejnosti slávnostným programom k oslavám 15. výročia založenia súboru.      

Kopa Obyčajných Raz Nezbedných Inokedy Čiperných Krpčekov A papučiek – KORNIČKA je z troch pramienkov zapletený dievčenský vrkôčik. O viac ako 100 detí od 5 – 17 rokov sa v súbore stará hŕstka vedúcich, ktorí majú skúsenosti zo svojho účinkovania, práce a príprav rôznych programov ešte v mládežníckych a vysokoškolských súboroch. Repertoár súboru prezentuje jedinečné tanečné, piesňové a hudobné bohatstvo trenčianskeho regiónu. Počas 15 rokov svojho pôsobenia sa stal trojnásobným Laureátom celoštátnej hudobnej súťaže detských sólistov spevákov a speváckych skupín a taktiež trojnásobným Laureátom celoštátnej súťaže detských folklórnych súborov. Zúčastnil sa významných domácich a zahraničných folklórnych festivalov. Nahral dva hudobné CD nosiče a vydal 2 DVD.

 

Folklórny súbor (seniorský)

1. FS Seniorklub Družba (1999) / 15 r.

Ladislav Tarbajovský, +421 905 640 597

www.fsdruzba.szm.sk, tarbajovsky.ladislav@gmail.com

Dňa (4. október 2014) sa súbor predstaví verejnosti slávnostným programom k oslavám 15. výročia založenia súboru aj so svojimi hosťami.

Svoju činnosť začal v roku 1999 prípravou programového čísla pre slávnostný program na počesť  45. výročia založenia súboru Družba. Združenie vzniklo z iniciatívy niektorých bývalých aktívnych tanečníkov, hudobníkov i spevákov kmeňového folklórneho súboru. Patrí k najstarším zaregistrovaným seniorským súborom na Slovensku, ktoré vznikli pri existujúcich folklórnych súboroch. V súčasnosti ho tvorí 23 mužov a 20 žien. Vravia o sebe, že: Už pätnásť rokov sa stretajú. Radi si zatancujú, zaspievajú, zahrajú... Nohy stále vládzu, len s mysľou je to slabšie... Každú stredu nacvičujú a vraj si aj tak nič nepamätajú... Ale ľudový tanec, hudbu, či pieseň stále milujú... „Zlá zelina nevyhynie!“ žartom o sebe hovoria folkloristi... Práve elán, láska k ľudovému umeniu, chuť a túžba po priateľstve je to, čo pretrváva aj po mnohých rokoch. A možno práve to inšpiruje zrod seniorských folklórnych súborov. http://www.fsdruzba.szm.com/files_sk/index_sk.htm