TRENČIANSKE OSVETOVÉ STREDISKO V TRENČÍNE

2014 - JUBILANTI v OKOLITÝH OBCIACH v regióne TN

  1. FSk Selčan Selec (1964) / 50 r. (folklórna skupina)

Lubica Žovincová, ,

http://www.zsselec.edu.sk/obec/folklor/folklor.htm, lubica.zovincova@sopk.sk     

Dňa (23. augusta 2014) by sa mala folklórna skupina predstaviť v kultúrnom dome v Selci so slávnostným programom.   

Podhorská obec Selec (320 m. n. m.; 950 obyvateľov) – leží 16 km južne od Trenčína v závere Seleckej doliny – na konci štátnej cesty, ktorá je jediným spojením obce s okolím. Je takmer úplne zovretá v horskej kotline severozápadnej časti Považského Inovca (1 042 m). 

Prvýkrát je v listine doložená v r. 1439 ako "possessio seu villa Selcz". Obyvateľstvo sa zaoberalo výrobou drevených predmetov, známi boli seleckí varechári. Strihali sa tu ovce a boli tu dve valchy – na valchovanie súkna a vápenica. V r. 1742 tu založil Anton Rezner papiereň. V obci sa nachádza i zaujímavá technická pamiatka – dom s vodným kolesom. Katolícky Kostol sv. Bartolomeja apošt. je klasicistický, zväčšený a renovovaný bol zo staršieho kostola r. 1780. Zvony sú z r. 1627 a 1822.

Do kultúrneho života obce v súčasnosti najviac prispieva folklórna skupina SELČAN (vznikla r. 1964) a detský folklórny súbor SELČANKA(1971). Oba kolektívy, ktoré vo svojom repertoári prezentujú výlučne zvyky a tradície svojho regiónu, vedie František Žovinec. Počas 50 rokov činnosti sa v skupine vystriedalo cca 250 účinkujúcich a na konte má viac ako 750 vystúpení. Takmer päť desaťročí folklórnu skupinu vedie František Žovinec, ktorý patrí medzi jej zakladateľov. Skupina účinkovala viackrát na folklórnych festivaloch vo Východnej, Strážnici, Myjave, Detve atď. Jej členovia sa zúčastnili 7-krát postupových celoslovenských prehliadok "NOSITELIA TRADICIÍ". Taktiež reprezentovala v bývalej Juhoslávii, Maďarsku a vo Francúzsku.  Súčasťou folklórnej skupiny je 7-členná sláčiková hudba pod vedením Petra Žovinca.

 

  1. FSk Večernica Trenčianska Turná (1969) / 45 r. (folklórna skupina)

Ing. Pavol Ježík,

pavol.jezik@mail.t-com.skhttp://www.vecernica.weblahko.sk/ 

Impulzom na jej vznik boli oslavy 700. výročia prvej písomnej zmienky o obci Trenčianska Turná, ktoré sa konali v roku 1969. Skupina vznikla ako spevokol. Názov Večernica nesie od roku 1973. Zúčastňuje sa na rôznych vystúpeniach, súťažiach a festivaloch. Pôsobí pod miestnym odborom Matice slovenskej a je kolektívnym členom jej národopisného odboru. V repertoári má spevy, tance a dramatické pásma ľudových zvykov z okolia Trenčína a z Trenčianskej Turnej tak, ako sa zachovali v pamäti starších.

 

  1. FSk Teplanka Trenčianska Teplá (1960) / 54 r. (ženská spevácka skupina)

Helena Uherková,

sekretariát obecného úradu – , obecnyurad@trencianskatepla.sk  

http://www.trencianskatepla.sk/clanok/kult%C3%BAra/s%C3%BAbory/teplanka

 „Perla Považia“ – takýto prívlastok sa ušiel obci Trenčianska Teplá ležiacej na strednom Považí v okrese Trenčín. Spolu s miestnou časťou Dobrá a Prílesom sa nachádza v juhovýchodnej časti Ilavskej kotliny na výbežkoch Strážovských vrchov, v mieste, kde z pohoria rozsiahlou zníženinou vyteká potok Teplička. Z jednej strany obce sú lesy Strážovského pohoria, druhú stranu chotára lemuje rieka Váh.“ Spevácko-folklórna skupina Teplanka začala písať svoju históriu v roku 1960. Aj v tomto období si ženy veľmi rady spievali, stretávali sa pri rôznych príležitostiach, a tak „slovo, dalo slovo“ a ženičky z obce Trenčianska Teplá sa začali stretať pri pekných tónoch ľudových piesní... Postupom času sa menilo zloženie súboru aj jeho kvalita. Svoju činnosť okrem ľudových piesní zdokonalila FSk Teplanka i náročnejším programom. Nacvičila piesne hymnické i národné. Osvojila si tiež zvyky zo života obce. Prezentovala sa pásmami ako Teplanská svadba, Drápanie peria a Dožinky. Za uplynulé roky účinkovala na mnohých akciách usporiadaných nielen obcou, ale i v rôznych obciach a mestách na Slovensku a na Morave.

 

  1. DFS Štvorlístok Trenčianska Turná (1984) / 30 r. (detský folklórny súbor)

PaedDr. Beáta Sabová,

http://trencianskaturna.sk/stvorlistok, bea.sabova@gmail.com

Vznikol v roku 1984. Štvorlístok začal pracovať ako tanečný krúžok v miestnej základnej škole v roku 1993. Počas 30 rokov činnosti sa súbor zúčastnil okresných, krajských súťaží, celoslovenskej súťaže, festivalov doma i v zahraničí. Zriaďovateľom je Obecný úrad v Trenčianskej Turnej. DFS je kolektívny člen Matice slovenskej a folklórny krúžok pôsobí pri Základnej škole s materskou školou v Trenčianskej Turnej. Vo svojom repertoári má piesne, tance, zvyky zo svojej obce, ale i okolia.

 

  1. ŽSSk Kolovrátok Melčice-Lieskové (1989) / 25 r. (ženská spevácka skupina)

Kultúrna administratívna pracovníčka: Mgr. Zuzana Poláková
E-mail: kultura@melcice-lieskove.sk, Telefón:

Melčice-Lieskové, obec bola ustanovená v roku 1975 spojením Melčíc a Zemianskeho Lieskového, ktoré sa už v 1914 spojilo s Malými Žabokrekmi. Melčice patrili k Beckovskému panstvu. Históriu začali písať na konci 14. storočia a mali názov „Myliche“, čo sa uvádza v listine z roku 1938, ktorou kráľ Žigmund Luxemburský daroval Beckovské panstvo Ctiborovi zo Ctiboríc. V obci Melčice-Lieskové pôsobí ženská spevácka skupina Kolovrátok, ktorá svojím spevom rozdáva radosť a poteší srdiečko nejedného poslucháča nielen vo svojej obci, ale i na Slovensku či Morave. Vo svojom repertoári má zvykoslovné pásma, žartovné, ľúbostné piesne, ale aj piesne spievané pri rôznych príležitostiach... Ženy z Kolovrátku spomínajú: Rady spomíname na zvykoslovné pásma, ktoré sme pripravili pod vedením Pavly Potočkovej, napr. Žatva, Kochanovská svadba, Fašiangové pásmo, Vianočné koledy, Horehronské duchnárky, Na potoku, Od Juraja po Ondreja. Vravia o sebe: „Rady sa vraciame ku svojim koreňom. Pamätáme časy, keď sa pestoval ľan, konope a cez dlhé zimné večery tichúčko spievali kolovrátky svoje pesničky.“

 

  1. FTS Trúfalci Mníchova Lehota (2009) / 5 r. (folklórna tanečná skupina)

Miloš Červeňan, , milo.cervenan@gmail.com

http://www.mnichovalehota.sk/actual_infoC.aspx?idH=6&id=6&pos=1&nazovSekcia=Kontakt&nazovSekciaH=Tr%C3%BAfalci&idS=6

Vznikla v roku 2009 pri prípravách programu k oslavám 740. výročia prvej písomnej zmienky o obci Mníchova Lehota. Pôvodne to malo byť len jedno tanečné číslo, ale tancovanie sa všetkým tak zapáčilo, že spolu tancujú doteraz. Trúfalci interpretujú tance a piesne zo svojej obce. Taktiež sa snažia o zachovávanie a udržiavanie ľudových tradícií. Obnovili sa fašiangové obchôdzky, pochovávanie basy, chlapci na veľkú noc chodia v krojoch a s vozíkom oblievať dievky a v máji im stavajú máj, cez vianočné sviatky chodia s betlehemom, dievčence ako Lucie, a dospelé dievky chodia na svadby čepčiť nevesty. Ročne majú Trúfalci 10 – 15 vystúpení. Vystupujú na všetkých kultúrnych podujatiach v Mníchovej Lehote – oslavách Dňa matiek, Jánskych ohňoch, vo Vianočnom programe, farských a obecných plesoch a oslavách. Taktiež v okolitých dedinách, mestách na rôznych firemných akciách a za sebou majú už aj zopár zahraničných vystúpení na Morave a aj trojdňový zájazd v Horní Lhote u Dačic. Pred XXXI. Zrazom Lehôt a Lhot, ktorý sa konal v Mníchovej Lehote, sa utvorila aj 6 – 8-členná spevácka zložka. Sprevádza ich ľudová hudba Jáderko, ktorá je tiež z Mníchovej Lehoty.