TRENČIANSKE OSVETOVÉ STREDISKO V TRENČÍNE

Prehliadka amatérskej divadelnej tvorivosti Gašparíkove Bánovce 2017

Prehliadka amatérskej divadelnej tvorivosti Gašparíkove Bánovce 2017

Prehliadka amatérskej divadelnej tvorivosti s názvom Gašparíkove Bánovce 2017 sa  v piatok 10. marca 2017 stala jedinečnou príležitosťou na prezentáciu a prehľad súčasného amatérskeho divadelného diania v trenčianskom regióne.

Zrealizovalo ju Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v spolupráci so ZUŠ Dezidera Kardoša v Bánovciach nad Bebravou. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý bol hlavným partnerom projektu.

Názov prehliadky vychádza z poznatkov o divadelnom dianí v Bánovciach nad Bebravou – Milan Gašparík bol zakladateľom a spolu s bratom Karolom Gašparíkom aj dlhoročným vedúcim Bagarovho divadelného súboru v Bánovciach nad Bebravou, ktorý bol založený v roku 1949 (existuje aj fotografia, ako pri tej príležitosti divadelníci vítajú na bánovskej stanici Andreja Bagara a Júliusa Pántika).

Celodenná divadelná prezentácia detských činoherných divadiel, divadla mladých a ochotníckych súborov sa stala priestorom nielen na vzájomnú divadelnú prezentáciu, ale aj teoretickú a umeleckú konfrontáciu amatérskych divadelníkov. Počas nej sa divákom predstavilo šesť súborov, z toho tri detské divadelné súbory, jeden divadelný súbor mladých a dva súbory dospelých. Spoločným menovateľom pre väčšinu inscenácií bola rôznorodosť tém, ktoré priniesli na javisko. Stretávali sa s problémom dramaturgie, dramatizácie prozaickej predlohy, ale aj interpretáciou – „hraním na štvrtú stenu“.

DDS SZUŠ Trenčín sa v kategórii detských divadiel prezentoval inscenáciou Snehová kráľovná. DDS WHITE Bánovce nad Bebravou v kategórii detského divadla vystúpil s inscenáciou Kalamita a kazisvet, ktorá vznikla na verše T. S. Eliota zo zbierky Šibalova príručka šikovných mačiek. Detské predstavenie Moja mama povedala, že... bolo autorským dielom DDS RÓ Bánovce nad Bebravou. Ktorý je ten pravý? bola autorská inscenácia DS Giovanni Dolná Súča v kategórii divadla dospelých. V kategórii divadla mladých sa témou holokaustu predstavil DS Kalorik Bánovce nad Bebravou inscenáciou To je on! Posledným predstavením divadelného maratónu v kategórii divadla dospelých bola inscenácia Hráme našim jubilantom divadelného súboru BAPODI – Bánovské Pokútne divadlo v réžii Silvestra Lavríka na motívy J. M. Hurbana od Silvestra do Troch kráľov.

Dôležitou sprievodnou aktivitou bol odborný seminár zameraný na vývojové trendy, ako aj tradičný postoj k amatérskemu divadlu súčasnosti. Viedli ho odborníci a skúsení divadelní tvorcovia – režisér, prozaik, básnik, dramatik a scenárista Mgr. art. Silvester Lavrík a dramatička, pedagogička Mgr. art. Katarína Hitzingerová, ArtD., ktorí majú niekoľkoročné skúsenosti tak v oblasti amatérskeho divadla, ako aj profesionálneho. Prehliadka bola určená amatérskym divadelným tvorcom (hercom, režisérom, dramaturgom), žiakom literárno-dramatických odborov na ZUŠ, pedagógom, ale aj širokej verejnosti bez rozdielu veku so záujmom o divadlo.

Snahou TNOS je oživiť a prinavrátiť tradíciu regionálnych prehliadok v okresoch Trenčín, Bánovce nad Bebravou a Nové Mesto nad Váhom a formou rozborových seminárov aj metodicky pomáhať ochotníkom. Šancu na vzdelávanie ponúka aj pripravovaná Divadelná dielňa 2017, ktorá  by mohla spomínanej metodickej systematizácii pomôcť. Uskutoční sa v závere školského roka 23. – 25. 6. 2017 v Bánovciach nad Bebravou. 

Fotogaléria

17 fotografií