TRENČIANSKE OSVETOVÉ STREDISKO V TRENČÍNE

Propozície krajskej postupovej súťaže a prehliadky neprofesionálnej výtvarnej tvorby 17. VÝTVARNÉ SPEKTRUM Trenčianskeho kraja 2013

 Charakteristika a poslanie a súťaže

 Výtvarné spektrum je celoštátna postupová súťaž neprofesionálnej výtvarnej tvorby, určená pre mládež (od 15 rokov) a dospelých, je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v oblasti neprofesionálnej výtvarnej tvorby. Súťaž sa vyhlasuje a realizuje každoročne. Nie je žánrovo ani tematicky vymedzená. Podporuje rozvoj záujmovej umeleckej činnosti, neprofesionálnej výtvarnej tvorby v celej jej žánrovej rozmanitosti – v kresbe, grafike, maľbe, kombinovanej technike, plastike (drevo, kameň, kov a pod.), úžitkovej tvorbe (šperk, keramika, textil),                  v prácach intermediálneho charakteru (fotografický záznam akčného umenia, land-artu a pod.) a v počítačovej grafike. Súťaž je trojstupňová (regionálne, krajské a celoštátne kolo súťaže), koná sa na úrovni regiónu formou regionálnej súťaže a výstavy; na úrovni kraja formou krajskej súťaže a výstavy a na celoštátnej úrovni formou celoštátnej súťaže a výstavy s možnosťou udelenia hlavnej ceny.

Súťaž je založená na dobrovoľnej činnosti jednotlivcov alebo členov združení, klubov, spolkov amatérskych výtvarníkov. Napomáha rozvíjať ich záujmy a talent v oblasti neprofesionálnej výtvarnej tvorby, oceňovať ich výtvarné aktivity a zároveň stále vyhľadávať, podporovať nové výrazné talenty z radov mládeže a dospelých a zapájať ich do súťaže v rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Poslaním celoštátnej postupovej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum je aktivizovať a podporovať oblasť neprofesionálnej výtvarnej tvorby, poskytovať priestor na prezentáciu a konfrontáciu jej výsledkov, získavať prehľad o celkovej úrovni neprofesionálnej výtvarnej tvorby v Trenčianskom samosprávnom kraji za konkrétne obdobie a využívať túto platformu na ďalšie vzdelávanie amatérskych výtvarníkov. V neposlednom rade si toto podujatie kladie za cieľ skvalitniť kultúrnu ponuku v meste Trenčín.

 

Realizátor a organizačný garant súťaže

Z poverenia Trenčianskeho samosprávneho kraja Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne.

 

Kontakt

Mgr. Janka Masárová

Trenčianske osvetové stredisko, K dolnej stanici 7282/20A, 911 01 Trenčín

tel.: 032/6555 323, 0911 775 619

e-mail: janka.masarova@tnos.tsk.sk

www.tnos.sk

 

Spoluorganizátor

Herbaria, s. r. o. Trenčín


Miesto konania výstavy

Art centrum synagóga Trenčín

 

Časový harmonogram súťaže

Uzávierka súťaže: 8. marec 2013

Vernisáž výstavy a odborný seminár: 19. apríl 2013

Termín výstavy: 19. apríl – 12. máj 2013

 

Súťažné kategórie

Kategória A: autori vo veku od 15 do 25 rokov bez výtvarného vzdelania (nie sú študentmi ani absolventmi stredných ani vysokých škôl s výtvarným alebo výtvarno-pedagogickým zameraním).

Kategória B: autori vo veku od 15 do 25 rokov s výtvarným vzdelaním (študenti a absolventi stredných výtvarných škôl, študenti a absolventi vysokých škôl s výtvarným a výtvarno- -pedagogickým zameraním, s výnimkou absolventov VŠVU, akadémie umení a ekvivalentov týchto škôl v zahraničí).

Kategória A1: autori vo veku nad 25 rokov bez výtvarného vzdelania (nie sú študentmi ani absolventmi stredných ani vysokých škôl s výtvarným alebo výtvarno-pedagogickým zameraním).

Kategória B1: autori vo veku nad 25 rokov s výtvarným vzdelaním (študenti a absolventi stredných výtvarných škôl, študenti a absolventi vysokých škôl s výtvarným a výtvarno-            -pedagogickým zameraním, s výnimkou absolventov VŠVU, akadémie umení a ekvivalentov týchto škôl v zahraničí).

Kategória C: insitná tvorba, autori nad 15 rokov bez výtvarného vzdelania – výtvarne neškolení autori špecifického výtvarného prejavu.

 

Súťažné podmienky

  • Súťaž sa vypisuje vo všetkých voľných výtvarných disciplínach: v kresbe, grafike, maľbe, plastike, úžitkovej tvorbe, v prácach intermediálneho charakteru (fotografický záznam akčného umenia, land-artu a pod.) a počítačovej grafike.
  • Do súťaže sa nezaradia práce z oblasti ľudového remesla, priemyselného dizajnu, diplomové a ročníkové práce študentov škôl s výtvarným zameraním a práce na úrovni škíc a štúdií.
  • Do súťaže budú prijaté výtvarné práce (maximálne 5 diel) vytvorené v ostatných dvoch rokoch, pričom autori nemôžu predložiť práce, s ktorými už súťažili v predchádzajúcom ročníku súťaže.
  • Prihlásiť sa môžu neprofesionálni výtvarníci, občania Slovenskej republiky od 15 rokov (ktorí v roku súťaže dosiahnu vek 15 rokov) – jednotlivci alebo členovia združení/spolkov/klubov neprofesionálnych výtvarníkov, žijúci v regióne Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), so svojimi výtvarnými prácami, resp. kolekciou výtvarných prác.
  • Do súťaže sa autor prihlasuje podľa miesta svojho bydliska (trvalého, výnimočne prechodného – napr. podľa mesta, v ktorom súťažiaci autor v súčasnosti študuje alebo pracuje). Ak sa v mieste jeho bydliska neuskutoční základné kolo, môže sa prihlásiť do základného kola v inom okrese, regióne. V Trenčianskom samosprávnom kraji sa súťažiaci môžu prihlásiť do súťaže prostredníctvom regionálnych osvetových zariadení v pôsobnosti TSK: Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi (www.rkcpd.sk), Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici (www.pospb.sk), Centrum tradičnej kultúry v Myjave (www.ctkmyjava.sk), Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne (www.tnos.sk).
  • Súťaž nie je určená profesionálnym umelcom – absolventom vysokej školy výtvarného zamerania (napr. VŠVU, Akadémie umení v Banskej Bystrici a ekvivalentov týchto škôl v zahraničí).
  • Výtvarné práce je potrebné doručiť na adresu Trenčianskeho osvetového strediska v Trenčíne (K dolnej stanici 7282/20A, 911 01 Trenčín, http://www.tnos.sk/kontakt.html) do termínu uzávierky súťaže – 8. marec 2013.

 

Práva a povinnosti súťažiacich

  • Každý autor je povinný svoje súťažné práce na rube (plastika na spodnej strane) čitateľne označiť údajmi: meno, priezvisko, vek, adresa, e-mail, telefón, názov výtvarného diela, rok jeho vzniku, zaradenie do súťažnej kategórie, sídlo regionálneho kultúrno-osvetového zariadenia.
  • K zaslaným prácam autor priloží čitateľne vyplnenú prihlášku a uvedené údaje potvrdí svojím podpisom.
  • Všetky výtvarné práce, prihlásené do krajského kola, musia byť adjustované (pasparta, rám a pod.)
  • Odporúča sa predložiť porote maximálne 5 výtvarných prác od jedného autora.
  • Práce, ktoré nebudú spĺňať potrebné požiadavky, budú zo súťaže vyradené.
  • Prihlásením sa do súťaže dáva súťažiaci súhlas na využitie svojich výtvarných prác na dokumentačné, edukačné a propagačné nekomerčné účely TNOS bez nároku na honorár (vrátane zverejnenia svojich výtvarných diel na webovej stránke TNOS). Toto ustanovenie sa týka použitia reprodukcií na tlačoviny ku krajskej výstave (pozvánku, katalóg, diplomy, čestné uznania). Každé iné použitie reprodukcie výtvarného diela bude konzultované s autorom.
  • Súťažiaci autor svojím prihlásením sa do súťaže vyhlasuje, že je nositeľom všetkých práv, spojených s verejným zverejnením jeho diela.
  • Trenčianske osvetové stredisko nominuje na návrh odbornej poroty (menovanej riaditeľom Trenčianskeho osvetového strediska v Trenčíne) výtvarné práce do celoštátneho kola súťaže. Právo na postup majú tie výtvarné práce, ktorých autori získali ceny a čestné uznania v krajskom kole súťaže, ako i ostatné práce, ktoré porota na postup odporučí.
  • Každý autor má právo byť včas informovaný o výsledkoch súťaže a má nárok získať bezplatne jeden výtlačok katalógu z krajského kola súťaže. Výsledky krajského kola budú zverejnené do 14 dní od rozhodnutia odbornej poroty na internetovej stránke www.tnos.sk.
  • Slávnostné odovzdanie ocenení autorom sa uskutoční v rámci vernisáže výstavy.
  • Súťažiaci má právo žiadať potvrdenie o účasti v súťaži, prípadne o umiestnení v súťaži.