TRENČIANSKE OSVETOVÉ STREDISKO V TRENČÍNE

Regionálna súťažná prehliadka detskej dramatickej tvorivosti Rozprávkové javisko 2011

Regionálna súťažná prehliadka detskej dramatickej tvorivosti Rozprávkové javisko 2011

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne organizuje Regionálnu prehliadku detskej dramatickej tvorivosti v regiónoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Bánovce nad Bebravou formou výberových hodnotení uskutočnených predstavení.

Zabezpečuje postup na Krajskú súťažnú prehliadku detskej dramatickej tvorivosti ROZPRÁVKOVÉ JAVISKO 2011, ktorá sa uskutoční 15. apríla 2011 v kine Mier Považská Bystrica.

 

 

Poslanie prehliadky

Krajská postupová súťažná prehliadka je prezentáciou najúspešnejších súborov a sólistov divadla hraného deťmi (činoherného, bábkového, hudobno-dramatického, pohybového a pantomimického, dramatickej hry detí) v oblasti detskej dramatickej tvorivosti z Trenčianskeho kraja. Konfrontuje uplatňovanie rôznych štýlov práce s deťmi, vytvára priestor pre vzájomnú inšpiráciu a výmenu skúseností umelecko-pedagogického vedenia detských súborov.

Priebeh a organizácia prehliadky

Súťažná prehliadka sa rozdeľuje na:

- súťaž sólistov – žiaci 1. až 9. ročníka základných škôl a I. – V. ročníka osemročných gymnázií (vo veku od 6 do 15 rokov, vrátane). V scénickej miniatúre účinkuje jeden sólista, ktorý môže  spolupracovať s dvomi resp. tromi pomocníkmi, dvojica alebo trojica účinkujúcich.

- súťaž súborov – žiaci 1. až 9. ročníka základných škôl a I. a V. ročníka osemročných gymnázií (vo veku od 6 do 15 rokov, vrátane).

Súťažné inscenácie súborov, sólistov bude v rámci Krajskej súťažnej prehliadky Rozprávkové javisko 2011 hodnotiť odborná porota menovaná riaditeľkou Považského osvetového strediska v Považskej Bystrici. Organizátor krajskej súťažnej prehliadky navrhne programovej rade celoštátnej súťažnej prehliadky víťazné inscenácie v kategórii súborov a v kategórii scénických miniatúr na postup do celoštátnej prehliadky ZLATÁ PRIADKA, ktorá sa uskutoční 26. – 29. mája 2011 v Šali.

Krajská súťažná prehliadka pozostáva z časti súťažnej: prezentácia inscenácií súborov a sólistov nominovaných organizátormi regionálnych prehliadok na návrh odbornej poroty v kategórii súborov a v kategórii sólistov (scénická miniatúra) a zo vzdelávacej časti (rozborový a hodnotiaci seminár inscenácií súborov a sólistov uvedených na prehliadke). Organizátori prehliadky udelia diplomy a ceny za pozoruhodné inscenácie súborov/sólistov na návrh odbornej poroty.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne odporučí na postup do krajskej prehliadky jeden súbor a sólistu. V prípade, že sa v regionálnej prehliadke vyskytne ďalšia kvalitná inscenácia, odborný lektor – porotca ju navrhne zaradiť do širšieho výberu. V opačnom prípade, ak prihlásené inscenácie nedosiahnu želateľnú kvalitatívnu úroveň, má Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne právo neodporúčať žiaden súbor, resp. sólistu.

Podmienkou účasti súborov a sólistov v krajskej súťažnej prehliadke je predloženie textu s uvedením autora, alebo scenára inscenácie s uvedením autora textu a zostavovateľa scenára. Písomné hodnotenie inscenácií súborov/sólistov, ktoré je súčasťou prihlášky na krajskú prehliadku, vypracuje odborný lektor – porotca menovaný Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne.

Súborom, sólistom prihláseným a nominovaným na krajskú prehliadku zašle Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici organizačné pokyny s programom súťažnej prehliadky.

V prípade, že máte záujem prihlásiť súbor, či sólistu do krajskej prehliadky, vyplňte priloženú prihlášku, priložte potrebné prílohy: stručnú charakteristiku súboru a inscenácie, textovú prílohu inscenácie a oznámte nám termín a miesto uvedenie hry, či vystúpenia jednotlivca, ktoré chcete do krajskej prehliadky prihlásiť, aby sme mohli predstavenie uvidieť a v spolupráci s odborníkom – lektorom zabezpečiť  vypracovanie odborného posudku, najneskôr do 15. marca 2011.

Prihlášku nájdete v súbore na stiahnutie.

Kontakt:

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne

K dolnej stanici 7282/20A, 911 01 Trenčín

Mgr. Janka Masárová, tel. č.: 032/6555 323, janka.masarova@tnos.tsk.sk