TRENČIANSKE OSVETOVÉ STREDISKO V TRENČÍNE

TLAČOVÁ SPRÁVA - Slávnosti na Javorine v nedeľu 28. 7. 2013

Majestátny vrch Bielych Karpát – Veľká Javorina ponúka pre turistov i neturistov výbornú prechádzku a prekrásny výhľad do českého i slovenského prihraničného územia. Poslednú júlovú nedeľu sa počet návštevníkov na Javorine vždy znásobí. Každoročne sa tu v tomto termíne v príjemnom prostredí a susedskej atmosfére konajú Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov. Tento rok je termín slávností naplánovaný na nedeľu 28. júla 2013.

Stretnutia každoročne pripomínajú spoločnú minulosť dvoch stále prepojených národov. Pripomína to i Pamätník česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti, ktorý symbolizuje, že aj napriek súčasným i budúcim premenám Európy si prostí ľudia na moravsko-slovenskom pomedzí zostanú rovnako blízki. Program slávností sa začína o 9.00 hodine, kedy k pamätníku hostia a organizátori položia kytice.

Pre návštevníkov je aj tento rok prichystaný pestrý kultúrny program, v ktorom vystúpia folklórne súbory, dychové hudby a spevácke zbory z prihraničného regiónu. Program na veľkom pódiu otvorí o 9.30 h dychová hudba Stříbrňanka, po nich sa predstaví mužský spevácky zbor z Kunovíc. O 10.35 budú slávnosti za účasti hostí a organizátorov slávnostne otvorené. Neskôr sa na veľkom pódiu vystriedajú: folklórny súbor Otava z Nového Mesta nad Váhom, folklórny súbor piesní a tancov Olšava z Uherského Brodu, folklórny súbor Kýčer z Turej Lúky, mužský spevácky zbor z Kunovíc, folklórny súbor Družba z Trenčína, folklórny súbor Kunovjan z Uherského Hradišťa, folklórny súbor Kopa z Myjavy, folklórna skupina Kasanka z Moravského Lieskového, ženský spevácky zbor Bzenecké Drmolice z Bzenca a folklórna skupina Dolinečka zo Soblahova.

Na malom pódiu sa od 11.30 h vystriedajú: ľudová hudba Borovienka z Lančára, spevácky zbor Bzenecké Drmolice, skupina Helemese z Kyjova a country skupina Dostavník z Bánoviec nad Bebravou.

Na mieste bude možné zakúpiť si rôzne ľudovoumelecké výrobky a občerstviť sa v pripravených predajných stánkoch, ktoré budú ponúkať rôzny sortiment jedál a nápojov.

Na Veľkú Javorinu sa aj tento rok môžete dostať prostredníctvom zabezpečenej autobusovej dopravy z oboch strán hranice. Doprava bude zdarma a cestovné poriadky nájdete v okolitých obciach a mestách a na internetovej stránke www.velkajavorina.com.

Slávnosti organizačne i finančne zabezpečujú jednotlivé obce a mestá z oboch strán hranice, prihraničné kraje a sponzori s podporou Zlínskeho, Juhomoravského, Trenčianskeho a Trnavského kraja.

Zostáva nám už len dúfať, že v tomto roku bude s organizátormi spolupracovať aj počasie a podujatie bude mať zdarný priebeh a poteší množstvo návštevníkov. Srdečne Vás všetkých pozývame a tešíme sa na Vašu účasť.

V sobotu 27. 7. 2013 o 14. 00 h sa koná na vrchu Veľkej Javoriny podujatie Javorina tour 2013 - stretnutie cykloturistov z Českej a Slovenskej republiky.

 

Viac info na:

www.velkajavorina.com

 

L. Boorová

hovorkyňa slávností

MsÚ Stará Turá

media@staratura.sk

Mob. 0905 446984