TRENČIANSKE OSVETOVÉ STREDISKO V TRENČÍNE

14. AMFO 2010

Propozície súťaže amatérskej fotografie Trenčianskeho kraja 14. AMFO 2010


AMFO je najstaršia a najväčšia súťaž svojho druhu na Slovensku. Je to trojstupňová postupová súťaž a výstava amatérskej fotografie, ktorá nie je tematicky vymedzená a koná sa každoročne.


Poslaním súťaže je vytvoriť podmienky na porovnanie a zhodnotenie výsledkov súčasnej tvorby amatérskych fotografov v Trenčianskom kraji; verejnou prezentáciou súťažných prác na výstavách motivovať záujem širokej verejnosti o fotografie rôzneho regionálneho pôvodu, tematického, žánrového zamerania,  formálneho a technického spracovania.

Realizátor a organizačný garant:

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja

 

Kontakt:

Mgr. Janka Masárová,
Trenčianske osvetové stredisko, K dolnej stanici 7282/20A, 911 01 Trenčín
tel.: 032/6555 323

e-mail: janka.masarova@tnos.tsk.sk

 

Spoluusporiadateľ:  Herbaria, s. r. o. Trenčín

Uzávierka krajskej súťaže: 10. 5. 2010

Termín vernisáže výstavy a odborného seminára: 4. 6. 2010

Miesto konania výstavy: Synagóga v Trenčíne


Kategorizácia účastníkov:

Súťaž je členená podľa vekových a formálnych kritérií. Súťažiaci môžu svoje diela prihlásiť do jednotlivých skupín a kategórií.

Skupiny súťažiacich:

skupina A - AUTORI nad 21 rokov, súťažné kategórie:
- čiernobiela fotografia,
- farebná fotografia,
- multimediálna prezentácia fotografií, ktoré majú jednotnú dejovú a výtvarnú líniu (max. do 3 min.);

skupina B - AUTORI do 21 rokov, súťažné kategórie:
- čiernobiela fotografia,
- farebná fotografia,
- multimediálna prezentácia fotografií, ktoré majú jednotnú dejovú a výtvarnú líniu (max. do 3 min.).

skupina C -  AUTORI  do 16 rokov, súťažné kategórie:
- čiernobiela fotografia,
- farebná fotografia,
- multimediálna prezentácia fotografií, ktoré majú jednotnú dejovú a výtvarnú líniu (do 3 min.).

 

Tematická kategória:

V intenciách pokynov MK SR a MSVR SR a v rámci Európskeho roka boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu 2010 vyhlasuje NOC samostatnú súťažnú kategóriu pre fotografie zobrazujúce túto problematiku. Platia pre ňu všetky technické podmienky ako pre iné kategórie. Zúčastniť sa jej môžu autori všetkých vekových skupín.


Spôsob hodnotenia:

Práce prihlásené do  súťaže hodnotí porota schválená Trenčianskym samosprávnym krajom a vymenovaná riaditeľom Trenčianskeho osvetového strediska. Porota navrhuje oceniť a vystaviť predovšetkým umelecky hodnotné a technicky kvalitné diela, ktoré postúpia do vyššieho stupňa súťaže.

 

Práva a povinnosti súťažiacich:

Do súťaže je možné zaslať iba fotografie a prezentácie, ktoré sa na žiadnom predchádzajúcom ročníku tejto súťaže nezúčastnili.

Každý autor je povinný svoje súťažné práce čitateľne označiť na rube fotografie, na nosiči a aj na jeho obale všetkými potrebnými údajmi: meno, priezvisko, presná adresa, vek autora, názov fotografie alebo prezentácie, rok jej vzniku, skupina a kategória. V opačnom prípade nebudú fotografie do súťaže prijaté.

 

K zaslaným prácam autor priloží čitateľne vyplnenú prihlášku a uvedené údaje potvrdí svojím podpisom. Ocenené a vystavené práce môže organizátor so súhlasom autora použiť na propagáciu podujatia bez nároku na honorár. Každý autor má právo byť včas informovaný o výsledkoch súťaže.

 

Technické podmienky:

Formát: Pre kategórie čiernobielych a farebných fotografií je určený formát 30 x 40 cm a jeho odvodeniny pri zachovaní rozmeru dlhšej strany; ako i štvorcový rozmer 30 x 30 cm.

Pre kategóriu multimediálnej prezentácie fotografií, ktoré majú jednotnú dejovú a výtvarnú líniu, je stanovený formát prehratia Power Point alebo DVD-video; prezentácia nesmie presiahnuť dĺžku 3 minút.

  Práce, ktoré nesplnia technické podmienky nebudú do krajského kola prijaté!

 

Celoštátny stupeň súťaže

Vyhlasovateľom celoštátneho stupňa súťaže je Národné osvetové centrum (NOC),
realizátorom a organizačným garantom Stredoslovenské osvetové stredisko, Banská Bystrica, spoluusporiadataľmi Múzeum SNP, Banská Bystrica, Banskobystrický fotoklub.
Vernisáž celoslovenskej súťažnej výstavy sa uskutoční 5. 11. 2010, výstava potrvá od 7. - 30. 11. 2010, rozborový seminár, tvorivá dielňa od 5. - 7. 11. 2010 v Múzeu SNP, Banská Bystrica. Podrobnejšie informácie nájdete na http://www.nocka.sk/.