TRENČIANSKE OSVETOVÉ STREDISKO V TRENČÍNE

VI. MINORITY FILM FESTIVAL TRENČÍN 2011

VI. MINORITY FILM FESTIVAL TRENČÍN 2011

Termín: od 24.11.2011 do 27.11.2011

Po štyroch rokoch obnovuje svoje aktivity prehliadka filmov o menšinách MINORITY FILM FESTIVAL. Ústrednou témou sú opäť spolunažívanie, tolerancia, kultúrna, názorová i sociálna diverzita, ale tentoraz sa prehliadka bližšie prizrie najmä českej menšine na Slovensku.

Špecifickým mestom je Trenčín. V období pred rokom 1989 bolo v tomto meste veliteľstvo 2. armádneho okruhu, a tak po rozdelení bývalej republiky zostalo v meste približne 10 tisíc občanov českej národnosti. Česká menšina sa odlišuje od ostatných menšín žijúcich na území Slovenska, keďže nevznikla osídlením niektorého z jeho regiónov. Česi sa stali národnostnou menšinou prakticky až po roku 1993, keď došlo k rozdeleniu dovtedy spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Hlavnými organizátormi VI. Minority Film festivalu sú Úrad vlády Slovenskej republiky a občianske združenie Filmpress.sk, spoluorganizátormi Barok Film, Furia Film a Continental film. Partnermi prehliadky sú Trenčiansky samosprávny kraj, Trenčianske osvetové stredisko, Zábavno-obchodné centrum MAX Trenčín, mesto Trenčianske Teplice a Kúpele Trenčianske Teplice.

Festival sa realizuje s finančnou podporou Úradu vlády SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd.

V rámci festivalu sa uskutoční Otvorenie výstavy fotografií českých fotografov žijúcich v Trenčíne – SKUPINA MÉTA

Štvrtok 24. novembra 2011 o 19. 00 hod. pred kinom CineMax. Výstava potrvá do 27. 11. 2011

Kolekciu výstavy tvoria fotografie autorov - členov skupiny Méta: Anton Štubňa, Stanislav Sokolt, Čestmír Harníček, Jiří Tomis, Jozef Machala a Jan Tluka. Hosťom výstavy je fotograf z Uherského Hradišťa Jaroslav Strnad.

Miesto konania

Multikino CINEMAX zábavno-obchodného centra MAX Trenčín

Zabezpečuje

Mgr. Janka Masárová – 032/6555 323